tirsdag 14. juni 2011

Giblod.no - Den internasjonale blodgiverdagen - Vi blogger for livet!

Dagens blodgivere blir eldre og eldre, og det trengs nye, unge blodgivere som har mulighet til å bidra til å gi liv de neste 40 årene.
"Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger."
Idag har Røde Kors en aksjon som heter "Blogg for livet". Målet med aksjonen er å rekruttere flest mulig blodgivere i løpet av dagen. Målet er 30 000 blodgivere, og med tanke på hvor mange som faktisk bor i Norge så er det ikke helt uoppnåelig...?
"Hvorfor gjør vi dette? Fordi det ikke er alle forunt å gi liv.
20 % av befolkningen er ikke i stand til å gi blod. Langt flere er redd for blod. Redd for sykehus. Redd for å finne ut at de er syke. Det er få som evner å gi liv. Det krever mer enn god helse. Det krever mot. Det krever dedikasjon og det krever prioritering. Det krever mennesker som våger å gå i front. Som forstår samfunn og fellesskap. Mennesker med et sunt liv og sunne verdier."
Jeg skulle veldig gjerne gitt blod, men fordi jeg har fibromyalgi (revmatisk sykdom) kan jeg dessverre ikke. Men det kan jo hende jeg kan få noe av dere til å gi blod? For det kan jo hende både du og jeg trenger blod en gang i livet....?

Å gi blod

I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Mange kan i dag ikke overleve uten blodoverføring - disse er avhengig av hjelp fra medmennesker. Det å gi blod tar en halv time - og foregår under nøye overvåking.

De fleste mennesker vil ikke trenge mye blod i løpet av sitt liv. Men noen trenger mye, kanskje opptil 200 poser i løpet av en skade/operasjon. Derfor er det viktig å ha nok givere - og at blodbankene har nok blod på lageret sitt.

Hvem trenger blod?

Ulykker
Også trafikkulykker krever mye blod.
Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning, og tilgang til mennesker som kalles inn på kort varsel.

Operasjoner
De store fremskrittene innen hjerte- og leverkirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

Kreftsykdommer
Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Til leukemi-pasienter brukes spesielt konsentrat av blodplater.
Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

Blodsykdommer
Bløderne mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger.
Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod. Ditt blod gjør det mulig å behandle disse pasientene.

Brannskader
Ettersom brannskader ofte kan være nokså omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

Fødende og nyfødte
Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler. Det kan være livsviktig med utskifting av blod på nyfødte.
Blodbankene må alltid ha blod i beredskap - også for mange andre sykdommer, skader og andre akutt-tilstander.

Kilde: giblod.no
Besøk kampanjesiden www.bloggforlivet.no og bidra til å redde liv, og registrer deg på www.giblod.no for å bli blodgiver.
- Håper du får en fin tirsdag!

2 kommentarer:

 1. Flott innlegg Vibeke!
  Jeg er også med i dag;))

  Klem Line

  SvarSlett
 2. Viktig innlegg! Håper flere blir blodgivere etter å ha lest bloggposten din:-)

  Herlig pallesofa under her! KUnne tenkt meg en slik jeg også, bare å begynne å samle paller;-)

  KLem på deg!

  Ps: Beundrer orkideen din, mine har aldri blomstret to ganger:-/

  SvarSlett

Bloggurat

Bloggurat
Related Posts with Thumbnails