lørdag 21. august 2010

Før høsten setter inn....


...må vi gjøre noe med brannmuren vår.


I vinter ble det jo ikke gjort av åpenbare årsaker,
og i sommer har mannfolka jobbet ute for å få ferdig huset utvendig.

(Det meste av treverk fra oppussing er resirkulert til ved, som dere ser av vedkurven)

Dette og varmekabler på bad, vaskerom og yttergang er vår eneste varmekilde i vinterhalvåret,
og ovnen varmer veldig godt.
Dermed skal den ikke byttes ut før vi absolutt .

Men jeg lurer på å flytte på den.
En snau halvmeter.

(Vi har ikke listet mot vegg, eller byttet ut flisene med glassplate - det er lagt gulv helt under,
for det var jo ikke så lenge vi skulle vente med å bli ferdig i hjørnet ;P)

Slik står ovnen i dag, og jeg vil gjerne snu den,
slik at jeg får døra mot meg her jeg står når jeg tar bildet.
 I tillegg vil jeg gjerne sette den sånn cirka der boksen med briketter står.

Jeg så nemlig dette bildet da jeg googlet brannmur (eller vedovn, jeg har googlet mye i dag ;P):


Og vi har pratet på akkurat dette, å ha noe annet enn en liten kurv til å ha ved i.
Vi bor i et kuldehøl, og bruker mye ved!

Så defor vil jeg (mannen/svigerfar ja) mure en vegg, helt opp til taket.


(meget enkelt tegnet ja, photoscape var ikke tegneprogram nei ;P)

Så jeg hååååper at ovnen kan snus.
At denne rundingen kan settes på andre siden der røret er i dag,
slik at jeg kan plassere røret på denne siden....


Og så til det jeg begynte å google for da.....
Hva skal vi ha på brannmuren???

Vi malte den for et par år siden,
med sperregrunn også.
Men uansett vil varmen i pipa gjøre at all maling gulner over tid.
(for pokker)

Så jeg har lenge lurt på hva jeg skal finne på.
Og jeg klarer ikke bestemme meg.
Hvite subway-fliser vs. grå stein

Siden jeg for mange år siden så et bilde med en hvit flisvegg
 bak vedovnen, har jeg tenkt at det er det jeg vil ha.

Den gang var det enkle 10x10 fliser, men hvis det blir hvite fliser blir det subway-typen.

(jeg fant ingen bilder med slike fliser bak vedovner, selvfølgelig, så da får det bli bilder fra min favoritt kjøkkenleverandør)


Synes slike fliser er SÅ lekre!

Hege med bloggen Hege's Cute N Cool blog var den som fikk meg fra det hvite jeg alltid har tenkt på, ved å vise frem sin vedovn på soverommet.Oh, how I love it!

Vi har stor stue, med lys inn fra mange kanter, så det fungerer med mørkt på veggen.
Men jeg er likevel redd for at det blir et sort hjørne i den ellers så lyse stua.Liker disse løsningene veldig godt, forskjellige typer fliser, så her er det enda et spørsmål; blir det grått - hva slags?!?!?!

Siden jeg ikke klarer å bestemme meg,
kan dere gjøre det?

Hva synes dere passer best hos oss?

(Om vi ikke får flytte ovn og murt opp vedplass, blir det noe på veggen slik den er i dag.)16 kommentarer:

 1. vanskelig valg.Skjønner godt du er redd for en mørk krok...Men jeg tror nok at grått hadde vært en fin brytning,men ikke de mørkeste grå.Uansett hva du finner ut vil det nok bli bra som alt annet;)Jeg skjønner forresten at du vil snu ovnen og,det hadde blitt så fint!Ha en super lørdagskveld videre,klem

  SvarSlett
 2. Lurt, lyst på veggen ja. Ikke supersort... Mora mi (huset bygget i -87) hadde sånn "vedhull" for lagring inne (halvparten så stort som det du vurderer) I gamle dager var det forøvrig vanlig å ha ei løs golvplate nederst. Altså at det var igjen en halvmeter til golvet. Der gjemte man sølvtøyet fra gammelt av. Ser at modern har ved der nå og, men da har hun bare lagt noen ekstra fine bjørkekabber der i hullet. De er nærmest vasket og skal ikke brukes. For da vi flyttet inn der i 1990 og la ved der så begynte det å krype insekter rundtomkring når veden som kom utenfra fikk varme på seg. Hei hei fra Søbakken.

  SvarSlett
 3. Oj, dette ble feil. Det er jeg som nå står oppført som anonym,... Anna R

  SvarSlett
 4. Vanskelig valg ja.. men tror det hadde blitt fint med mellomgrå/lysgrå stein...
  Håper ellers det går seg i orden med å snu ovnen. Enig med deg at det hadde blitt til det bedre å både snu den, og flytte den lenger mot høyre.

  Lykke til i alle fall, og god helg fra meg :)

  *Kjersti*

  SvarSlett
 5. Hei.

  Jeg hadde valgt grå sten. Synes de subwayflisene passer best til kjøkken.

  Vi har hatt akkurat lik ovn, men byttet ut for 3 år siden med en rentbrennende ovn. Men jeg likte den gamle. Det var feiern som anbefalte å bytte.

  Klem Mona C

  SvarSlett
 6. Hvis du går inn på flisefirmaenes sider finner du masse inspirasjon. Den veggen Hege har på soverrommet fås jo i mange farger. Jeg tror jeg ville hatt noe sånt. Klem

  SvarSlett
 7. Jeg ville hatt lys grå stein! :) Vet ikke om jeg ville hatt "vedhull" for jeg ser for meg at det ryr små barkebiter utover nedenfor og da hadde jeg blitt SPRØ!!!!!!!!! hihi Men FINT, ja, det er det så absolutt. Lykke til med valget!

  Klem

  SvarSlett
 8. Smart idé, Vibeke!!
  Jeg ville helt klart valgt fasadeskifer, lys grå sådan:) Sjekk kongebro eller StoneArt, de leverer til Montér også tror jeg;)

  Men jeg lurer på en ting...får du flyttet røykrørsinnføringen til pipa lenger ut mot der ovnen skal stå? Hvis ikke vil du bli nødt til å enten ha et åpent rom i bakkant av vedrommet ditt, ellers så må den gå igjennom vedrommet...Da kan røret bli for varmt til at du kan stable ved inni der...

  SvarSlett
 9. Er nok det som gjør meg så forvirret, at jeg har falt sånn for stenene, mens jeg hele tiden har tenkt hvite fliser. ;P

  Vi har Stone Wall på jobben, så går og ser jevnlig. ;)

  Victoria; bark har vi nå også med kurvvedholderen. Overalt! Det kan ikke bli verre. ;)

  Monica; I know! Røret må gå der det er, for pipa er inne i hjørnet. Så det må nok muligens bli en hylleløsning, til lys eller annet pent, inni der som røret går. Nei så dumt.... ;) (Jeg kan ha ved under, men kan jeg ha ved over tro? Så lenge det e r åpent ut i den hylla røret går....?)

  SvarSlett
 10. Veit ikke om jeg takler mørketida jeg heller, jeg har kun vært her i korte perioder i mørketida, og har syns det har vært koselig, men så spørs det åssen det blir med flere måneder uten muligheten til å se sola da... Jeg velger å håpe og tro at den lyse sommeren veier opp for vinteren;)

  Jeg burde jo visst at du hadde en plan på pipeløsningen! Du kan vel ha ved over også? Skulle da tro det ihvertfall. Hvis jeg skjønner det rett blir det en søyle med 3 rom. Ved nederst, nips i midten og ved øverst?

  SvarSlett
 11. Jepp, tre hull. Så får vi se om det funker. ;P


  Man snakker jo om vinterdepresjoner pga mørket, men for de med depresjoner har de faktisk verst på våren. Når verden blir lysere og varmere, og alt skal være så flott, og man skal ut osv. Da er det så tydelig at man ikke har det bra, og ting blir tyngre. :S (Erfaringer :P)

  Jeg ELSKER at det blir mørkere på kvelden, jeg liker innekos og mys. Jeg er høstmenneske, høststormer hvor en bare kan stenge seg inne i. :)))) Men jeg trenger litt dagslys ja. ;) Det var det Østlandske blodet som overtrumfet det Finnmarkske. *ler*

  SvarSlett
 12. Jeg personlig har lagt min elsk på skifer og naturstein, på kjøkkenet blir det bruddskifer, mens jeg på stua ønsker meg slik skifer som på heges blogg - lekkert!! Spørs bare om jeg får husbonden med på det!! Vi har ovnen skråstilt i hjørnet i forstua - i tillegg blir det vedovn på kjøkkenet vegg i vegg :) Fordelen med naturstein er jo at de ikke endrer farge, og jeg er alltid skeptisk til overflaten og kvalitet på fliser, med mindre de koster skjorta.....

  SvarSlett
 13. Hei Vibeke ♥

  For det første er det slett ikke mørkt med grå sten/skifer!! Og ja det finnes flere farger i denne stenen vi har valgt ut , blandt annet den vi har nede i stuen med litt rødt i , den ser du på bildene ifra stuen. Liker du klassisk så velger du grå sten/skifer. Dette er smak og behag , ingenting annet. Rom nr. 3 har aldri vært så lyst å fint som det er nå , så det skal du IKKE bekymre dej over. Bruker du lys grå sten blir det ikke mørkt. Stenen er dyr....men vel verdt kronene for dem so klarer å se det :)))

  Absolutt det viktigste er att du/dere blir fornøyd....så lykke til med valget ♥

  Ha en fin søndag...

  SvarSlett
 14. kommer til å bli kjempebra! Gleder meg til å se åssen det blir:)

  Du sier noe der...Når det blir lysere har man liksom ikke mørketida og gjemme seg bak lenger...fint at du deler erfaringene dine! Jeg er åsså veldig glad i mørke høstkvelder, så håper det skal gå bare godt;)

  Klem!

  SvarSlett
 15. For en utrolig lur idè med å mure et helt "rom" til veden!! har lurt lenge på hvordan vi skal gjøre det med veden i stua vår, så detta var virkelig noe å tenke på;) Vi skal antakelig ha slik stein som du Heges cute N cool blog har! Jeg synes hvertfall det er kjempe lekkert så holder en knapp på den:)

  Klemmer

  SvarSlett

Bloggurat

Bloggurat
Related Posts with Thumbnails