fredag 31. august 2012

Jeg har overlevd Hyperemesis - del 1

Advarsel: Et veldig langt innlegg om i overkant slitsomme svangerskap - jeg satser på at det ikke blir et syteinnlegg, men en "fortelling" om mine vanskelige første måneder som gravid, en tid hvor man skal være overlykkelig over det nye livet som er på vei, men hvor det blir borte i sykdom og utmattelse. 
Jeg har brukt lang tid på å klare å skrive om det, samt at det er mye å skrive. Jeg er jo ikke akkurat kjent for å fatte meg i korthet, og her er det mye å skrive om. Jeg har delt det i to innlegg, det andre kommer i morgen.

1.april 2012 var graviditetstesten positiv. 

"Hurra!" og "Faen!" dukket opp i hodet ganske nøyaktig samtidig med krysset på testen..... jeg visste jo hva jeg mest sannsynlig gikk til. Jeg hadde opplevd det to ganger før.

Hyperemesis Gravidarum. Ekstrem svangerskapskvalme. Noe av det verste jeg har gått gjennom, skulle jeg nå trolig gjøre igjen....


"Hva er ekstrem svangerskapskvalme?
Kvalme og brekninger forekommer i opptil 90 % av alle svangerskap. Alvorlig svangerskapskvalme/hyperemesis gravidarum (HG) rammer 0,5-2 % av alle gravide, og er en potensielt livsfarlig tilstand.
Ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, er en tilstand kjennetegnet ved kraftig kvalme og brekninger i en slik grad at allmenntilstanden påvirkes. Brekningene kan skape væske- og elektrolyttforandringer (endringer i konsentrasjonen av salter i blodet), noe som igjen forklarer allmennpåvirkningen.
En mye brukt definisjon er kvalme og brekninger før 20. svangerskapsuke, og som fører til mer enn 5% vekttap i forhold til vekten før graviditeten startet, påvisning av ketoner i urinen og dehydrering, samt væske- og elektrolyttforstyrrelser. Den ekstreme kvalmen bedrer seg som regel utover i svangerskapet.
Hyperemesis gravidarum var tidligere forbundet med alvorlig sykelighet og i noen tilfeller dødsfall hos mor. Riktig væsketilførsel og ernæring direkte i blodet gjør at sykeligheten nå er mye lavere, og dødeligheten er nær null. "
Kilde: FHI.no og  NHI.no
Vi kaller oss HG Survivors. Fordi du innimellom tror du skal dø, og fordi du andre ganger faktisk skulle ønske du kunne dø. HG er drepen.


Mitt aller første svangerskap var da jeg var 19 år. Veldig lite planlagt, og absolutt ikke godt mottatt av min daværende samboer. Det endte med en provosert abort, og samlivsbrudd, men først etter å ha gjennomgått noen uker med ekstrem kvalme, mye oppkast og to sykehusinnleggelser. Jeg husker ikke i dag hvilken uke det startet, men det var tidlig, like etter positiv test. Jeg var kvalm helt til anestesi fikk meg til å sovne under inngrepet, og da jeg våknet var kvalmen helt borte. Magisk! Etter flere uker med ekstrem kvalme, var jeg overlykkelig over å være frisk. Selv om jeg nettopp hadde tatt en abort jeg egentlig ikke ville ta. Smellen kom senere. Men det er en helt annen historie. ;)

I 2007 ble jeg gravid igjen, og denne gangen var det veldig planlagt og veldig velkomment.♥ Halvannen  måned etter å ha sluttet på p-pillene satt spiren. Kl 13.00 mandag 15.oktober lyste det positive krysset mot meg, og onsdag kl 10 kom kvalmen snikende.... 45 timer etter testen var positiv. Ikke like velkomment. ;P En uke etter ble jeg sykmeldt 100%.
Da jeg var gravid i 1999 fikk jeg Postafen på sykehuset, uten at det virket. Derfor prøvde jeg alt annet denne gangen. Akupunktur, Seaband (sånne bånd til å ha rundt håndleddene ved f.eks. reisesyke), kamillete, ingefærte, salte kjeks osv.... Ingenting hjalp. Absolutt ingenting. 
Jeg fant fort ut at med HG er det forsvinnende lite som hjelper; kvalmen slapp ikke, og til slutt kastet jeg opp alt, selv en slurk med vann. Og det blir ikke bedre av å kaste opp. Ved omgangssyke får man gjerne en pause etter å ha kastet opp litt, men med HG er du like kvalm sekundet etter du er ferdig....
Etter ca 4 uker hvor jeg lå mesteparten av tiden i et mørkt og kaldt rom, med lammende kvalme 24/7 og oppkast mange ganger om dagen ble jeg lagt inn på sykehuset, 5,5 kg lettere enn den dagen testen viste positivt. Først etter 4 dager på sykehuset og 8 liter med intravenøs væske fikk jeg komme hjem igjen....Etter nøyaktig 14 dager hjemme legges jeg inn på sykehuset igjen, med nye ketoner i urinen og nye 2,5 kg ned.... Nå er vi kommet til slutten av uke 11...Vil det gi seg når vi passerer 12 uker...?
3 dager senere får jeg komme hjem igjen, og selv om kvalmen er der klarer jeg nå å spise - og må spise jevnlig for å holde verste kvalmen unna. Postafen hjelper meg gjennom dagene fremover, og ukene snegler seg av sted. Uke 12...Uke 14....Uke 16....
I uke 18 var jeg endelig medisin- og kvalmefri, og tilbake på jobb i noen prosent. Etterhvert ble formen bedre og jeg jobbet så mye som 80% på det meste i løpet av svangerskapet. Frem til bekkenet slo seg vrang, men etter måneder med HG er smerte "helt greit". ;P

27. juni 2008 ble vi foreldre til Hedda Kristin, og de tunge månedene var ikke glemt, men absolutt verdt det. ♥
"Årsakene til hyperemesis gravidarum er fortsatt ukjent, men en teori går ut på at det er en form for "allergisk" reaksjon mot bl.a. HCG-hormonet som dannes i morkaken under svangerskapet. Andre teorier går ut på hyperfunksjon av skjoldbruskkjertelen, redusert leverfunksjon, mangelfull ernæring, forandringer i serumlipider og lipoproteiner. Nyere undersøkelser tyder på at tilstanden kan skyldes bakterien Helicobacter pylori, som også forårsaker magesår.

Selv om undersøkelser har vist at psykiske faktorer kan spille inn, har man gått bort fra at ekstrem svangerskapskvalme kun har psykiske årsaker. Før mente man at dette kunne ha med et dårlig forhold til mannen å gjøre. Den teorien har man gått helt bort fra. (*ler*)
Man kan få HG om man er gravid med bare én i magen, men de som er gravide med tvillinger, er mer utsatt for ekstrem kvalme. En engelsk undersøkelse viste også at det forekommer mer hos dem som er gravide med jenter enn med gutter. Allikevel er det ikke sikkert det er en jente du har i vente selv om du er veldig kvalm.

Behandling: På sykehuset vil det bli foretatt en ultralyd og gynekologisk undersøkelse ved ankomst. Det blir tatt blodprøver og daglige urinprøver. Det testes om det blir skilt ut fettsyrer i urinen. Og så registreres vekten før graviditeten.
Behandlingen tilpasses hvert tilfelle: Ro, kvalmestillende midler, intravinøs væsketilførsel, små og hyppige måltider med mye karbohydrater, måling og registrering av vekt og urinmengde m.m. Bruk av sonde kan bli aktuelt dersom det ikke er noen bedring på 3-4 dager. Sonden legges slik at den flytende maten som gis kontinuerlig, ikke kastes opp. Den gravide kan drikke og spise ved siden av sondematen.
Noen trenger bare noen få dager på sykehuset. Andre må bli lenger."
Kilde: Klikk.no/barnimagen

Takk for at du har lest alt dette! I morgen  kommer det mer om svangerskapet jeg i nå....(her er innlegg 2)


10 kommentarer:

 1. Fint at du deler dette V - jeg har jo hørt litt om det før, men det første svangerskapet var trist å lese om. Stor klem!!!

  Mari Ann

  SvarSlett
 2. Jeg vet hva du sliter med. Har selv hatt 3 svangerskap hvor jeg har spydd hver dag fra omtrent første dag og til ungen har vært ute.Jeg var i tillegg veldig trøtt, sov dagen lang. Men det er heldigvis fort glemt og belønningen er SÅ stor :-)

  Lykke til videre i svangerskapet.
  Gøy å følge med.
  (nå skal jeg forresten på posten å hente en pakke fra Pompdelux)

  God helg!

  SvarSlett
 3. I hear ya! I mitt første svangerskap hadde jeg gått ned 8 kilo da jeg var 4 måneder på vei. Klarte ikke å spise. Brakk meg hele tiden. I mitt andre svangerskap var ikke kvalmen så intens og jeg brakk meg ikke så mye, men jeg var kvalm i 7 måneder til gjengjeld. Det er helt pyton og en viktig grunn til at det ikke blir flere enn to barn. LYKKE TIL VIDERE:)

  SvarSlett
 4. Fint innlegg - Takk for at du deler!
  I ♥ U

  SvarSlett
 5. Interessant å lese om. Har selv vært gravid to ganger og kastet opp en del de 16 første ukene, men du verden det må jo ha vært en lek i forhold til det du gikk gjennom!

  I mitt tilfelle ble nøkkelen til å holde kvalmen i sjakk å spise gjenvnlig. Gikk det over tre timer mellom mat, kastet jeg opp. (DEtte forutsetter selvfølgelig at du klarer å holde på maten når du spiser den)

  Lykke til videre i nåværende svangerskap og tenk på premien du får for strevet! ;) Klem.

  SvarSlett
 6. Her var det en del nye opplysninger ang et erfart område. Var kvalm og sengeliggende i omtrent tre måneder i begge svangerskapene. Den første ganger gikk jeg ned 7 kg på ei uke. Men det var nok også ved hjelp av for høyt stoffskifte. Viste seg nemlig etterhvert at svangerskapene mine påvirket stoffskifte. Veide mindre rett etter fødselen enn før jeg ble gravid.
  Første gang var jeg på sykehuset 14 dager. men så klarte jeg på et vis å holde på nok mat. Men var ikke helt kvitt kvalmen før etter femte måned.
  Men det er jo vært det
  Ønsker deg fortsatt lykke til med svangerskapet og håper du slipper mer plager nå.
  Ha ei herlig helg :)

  SvarSlett
 7. uff det høres forferdelig ut, sikkert hva det er :/ de 15 ukene jeg var kvalm med førstemann var nok ingenting i forhod til dette, jeg klarte jo å få i meg litt!
  Utrolig fælt at noen må igjennom dette for å få de søte små til verden!
  Håper virkelig at resten av svangerskapet ditt blir bedre <3

  SvarSlett
 8. Jeg har gjennomgått 4 svangerskap m HG.... Fra ca uke 5 og helt frem til fødsel.... Ut og inn av sykehus og mørke rom. Men friske barn blir det. Så du er egentlig heldig som slapp unna i midten av tiden!!!

  SvarSlett
 9. Dette har jeg aldri hørt om før! Men var selv innlagt flere ganger pga oppkast og dehydrering i mitt første SV. Skap, og lurer litt på om jeg kanskje kan ha hatt det samme? Har en kronisk leversykdom i tillegg, og husker jeg kastet opp fra 4uke til jeg var rundt 5mnd på vei, også kom det tilbake de siste ukene for fødsel.. Kunne omtrent ikke spise eller drikke noe som helst.. Husker jeg lå på badegulvet og vred meg, var så sliten etter timevis med oppkast.. Grusomt!! Er gravid i uke 8nå og kvalmen kom igjen rundt uke 3-4..har heldigvis ikke kastet opp ennå og håper dette blir en trend for de resterende mnd! :D

  SvarSlett
 10. Kjære Anonym!

  Gratulerer så mye med den nye spiren, håper dette svangerskapet blir bedre for deg!!

  Meld deg gjerne inn i siden vår på Facebook (søk på Hyperemesis), der får du mye råd og trøst. :)

  SvarSlett


Bloggurat

Bloggurat
Related Posts with Thumbnails