tirsdag 2. mars 2010

NORO


(Sick by Axel Desu)

Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon som er svært smittsom, og uheldigvis også veldig motstandsdyktig.

Norovirus smitter på flere måter. I institusjoner er person-til-person-smitte den vanligste smittemåten, det vil si at viruset spres i luftdråper på samme måte som f. eks. forkjølelser. Dette er en uvanlig smittemåte når det gjelder magetarm-infeksjoner av andre årsaker, og kan forklarer at store forsamlinger kan bli smittet. Men Norovirus kan også smitte via mat og vann. En lang rekke matslag kan overføre infeksjonen, f.eks. salater, salatdressinger, bakerivarer, deli-mat, frukt og grønnsaker, skalldyr, vann, is.


Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd. Motstandsdyktighet mot viruset (immunitet) utvikles mot den spesifikke undertypen, men varer kun noen måneder. Man oppnår ingen beskyttelse mot eventuelle nye varianter av viruset.

(Dagbladet)


Hvordan arter tilstanden seg?

Tilstanden er karakterisert med akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré (vanlig er 4-8 tømninger over 24 timer). I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som slapphet, hodepine og muskel- og leddverk. Feber er tilstede hos omtrent halvparten, men er vanligvis ikke særlig høy.

Tiden det tar fra du smittes til du blir syk, inkubasjonstiden, er vanligvis 12-48 timer, men kortere intervall er rapportert, og symptomene varer vanligvis 24-48 timer. Sykdommen har et mildt og selvbegrensende forløp, men alvorligere forløp forekommer hos eldre, ved kronisk sykdom eller hos immmunsvekkede individer.

De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning.
*
Kilde: NHI.no

* * *

I natt ble svigermor syk, og jeg har dessverre avlyst POMPdeLUX-arrangement i dag, da vertinnen er høygravid og jeg er småkvalm med uvel mage...
Og selv om jeg er høyst oppegående ba sjefen meg likevel pent om å holde meg hjemme fra jobb til jeg var helt fin... ;)

Vi får slappe av og bare dille litt rundt hjemme da,
og holde oss unna folk når det er mulig.
7 kommentarer:

 1. Uff...rett og slett nåke dritt det Noro viruset!! Måtte isolere mange rom på jobb for ei lita stund sia og det er jammen meg slitsomt!
  Hold deg heime til du er frisk-smittsomt som fy!!

  God bedring!!

  Klem M♥

  SvarSlett
 2. God bedring!

  Her har mann og snuppa vært utslått med sjau, og jeg går rundt og bare er kvalm. Og håper jo i det lengste at det går over uten noe mer.... MEN er forberedt på at det slettes ikke er noen garanti!

  Måtte dere snart bli friske!!

  Klem

  SvarSlett
 3. Huff, det hørtes ikke noe videre behaglig ut:(
  Dere får ha god bedring og håpe på at dere slipper lett unna selv om snuppa tydeligvis har hatt det tøfft;)

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 4. Hei, usj, håper dere slipper unna det viruset. Tror det er det vi har hatt her i familien nå, og det har ikke vært noe bra nei. Tvi, tvi.

  SvarSlett
 5. Huff, Lykke til og god bedring.

  Vi har allerede hatt besøk og kan ikke si at det var no hyggelig visitt. :S

  SvarSlett
 6. Uff så trist, håper du blir snart frisk. Jeg hadde party i går og kjøpte masse fint og det gjorde de som var her også :-)

  SvarSlett

Bloggurat

Bloggurat
Related Posts with Thumbnails