onsdag 17. oktober 2012

Fotoutstyr - hva anbefaler du?

I helga fylte jeg år, og jeg ønsket meg penger slik at jeg kan kjøpe meg mer utstyr til kameraet mitt. Og penger fikk jeg, men nå er jeg usikker på hva jeg skal bruke de på. Kan du hjelpe?

Kameraet mitt er et Canon EOS 450 D, og etter at det gikk i gulvet måtte jeg kjøpe nytt objektiv i vår. Da falt valget på Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC ASP , for å få litt mer ut av det enn standardkit'et 18-55 mm. (Jeg kjøpte uten bildestabilisator siden det var mye rimeligere, men med dårlige armer og hender merker jeg at det blir litt tungt og at det ofte blir uklare bilder fordi jeg skjelver)Jag har googlet en del, og lest mye. Både anmeldelser, tester og blogger. Men jeg trenger likevel litt mer hjelp - for det jeg leser konsentrerer seg om akkurat det objektivet jeg har søkt på, mens jeg lurer på hva som er mest lønnsomt for meg i forhold til det jeg har å bruke av penger. ;) (Joda, det finnes en test av f/1.4USM vs. f/1.8II - men er dette noe jeg, amatøren, vil merke stort til??)

Så, spørsmålet er:

Canon EF 50 mm f/1.4 USM som jeg flere steder leser at har en "skummel konstruksjon som er sårbar for støtskader foran på objektivet."eller 


Canon EF 50 mm f/1.8 II som jeg har lest så mye bra om i forhold til amatørbruk - som jeg absolutt er - og pris, OG ekstern blits Canon Speedlite 430 EXII....?

Jeg har lenge ønsket meg ekstern blits, spesielt etter å ha prøvd pappa sitt gamle. (Det er Nikon og virker bare når det vil, og sjelden når jeg vil ;P)

Jeg har både lest og hørt at begge 50 mm er veldig lyssterke og at man ikke trenger blits, men jeg har jo et 18-200mm som jeg merker savner det...  Eller er det bare måten jeg bruker 18-200mm på kanskje?? (jeg øver meg på ISO og hvitbalanse, etter å ha lest mye gode tips hos Stine.)Jeg kan absolutt ønske meg mer penger til jul, og kjøpe 50mm f/1.4 nå, for så å kjøpe blits på nyåret kanskje? Eller vil dere anbefale meg å kjøpe f/1.8 II først, for å lære meg å bruke 50 mm - kanskje f/1.8II er alt jeg behøver, til mitt bruk?? Kanskje jeg heller skal oppdatere 18-200mm på nyåret? Jeg hadde egentlig bestemt meg for f/1.8 II og blitsen, men så blir jeg så usikker på om det er bedre å gå for f/1.4 med en gang, siden dette har bedre konstruksjon (ikke plast) og selvfølgelig i seg selv er noe bedre, men så bekymrer jeg meg over støtskader og om prisen er verdt det for mitt bruk.... Skjønner dere eller, jeg er så typisk vekt at det er litt skummelt.....? ;P

Har du erfaringer å dele og/eller kommentarer å komme med blir jeg veldig glad - så blir jeg kanskje litt klokere, evt. klarer å bestemme meg litt lettere.... 

Håper på mange svar! :)

6 kommentarer:

 1. Hei ;)

  Jeg vil anbefale Canon EF 50mm f/1.8II.

  Grunnen er helt enkel. Den funker så bra på portretter, den fanger lyset og fargene i bildene. jeg har dette objektet selv og er kjempe fornøyd! ;) Håper tilbakemeld hjalp litt ;)

  SvarSlett
 2. Jeg tror kaaaaaanskje at jeg ville satset på 1.4 og heller vurdert blitzen etterhvert. For det første er det ikke sikkert du opplever at du trenger blitz når du blir vant til å bruke 1.4, og for det andre er det et bedre objektiv. :) Hadde ikke vært så redd for å ødelegge det. Det tåler nok en del. ;)

  Når du kjøper blitz, pass på at det er en du kan vri i alle retninger, ikke bare at den blitzer rett frem eller opp! Da vil du få mye mer utbytte av den. :) (Er Nikon-jente så jeg kjenner ikke den blitzen du hadde bilde av.)

  SvarSlett
 3. Jeg ville absolutt gått for f/1.4, den er suuuuper! Jeg gikk rett på den fra mitt objektiv som fulgte med kameraet til dette, og så en enorm forbedring i bildene :) Men jeg har ikke testet ut f/1.8, så jeg vet ikke hvor stor forskjellen er.
  Har uansett solgt mitt f/1-4 og oppgradert til f/1.2, helt utmerket :)

  Klemmer og takk for linkingen :)

  SvarSlett
 4. PS: har ikke blitz selv, har aldri brukt det..med f/1.4 trenger du det ikke heller :)

  SvarSlett
 5. Den 50 mm/1.4 linsa ser fristende ut, synes jeg. Sjøl kjøpte jeg et makroobjekriv for et par år siden. Det bruker jeg til å fotografere "de nære ting", som f.eks. blomster, blad om høsten osv. Jeg har nok litt lyst på den 50 mm linsa sjøl, den er veldig anvendelig. Makroen er nok mer luksus for meg, merker jeg, den blir ikke brukt så ofte.
  Med de gode fotoveskene er kameraet så godt beskytta, så du trenger ikke å være redd for linsene, selv om uhell kan forekomme.

  SvarSlett
 6. Jeg har Canon`s 50mm 1.4 på min ønskeliste :) Men det er også ok tror jeg å ha ett mere zoom objektiv (det har jeg) Min plan fremover er å begynne å samle på forskjellige objektiv slik at jeg har for enhver anledning

  SvarSlett

Bloggurat

Bloggurat
Related Posts with Thumbnails